Kahvi on yksi suurimmista maailman hyötykasveista, jota viljellään miljoonia tonneja ympäri maailmaa. Maailman suurimpia kahvintuottajamaita ovat Brasilia, Vietnam ja Kolumbia, mutta harva tietää, että kahvi ei ole kuitenkaan näistä maista kotoisin.

Kahvin syntymäpaikka on Etiopiassa Kaffan maakunnassa, jossa kahvia on viljelty vuosituhansien ajan. Etiopialainen kahvi on laadultaan arabicaa, ja se on maultaan erittäin hienostunutta. Etiopialainen kahvi kasvatetaan pääosin vielä tänäkin päivänä perinteisillä tavoilla pienviljelijöiden toimesta.

Etiopialainen kahvi on erityistä sen takia, että se on erittäin monipuolista. Maassa kasvaa lukuisia kahvipensaita, jotka ovat täysin luonnontilassa, eivätkä näin kuulu mihinkään tiettyyn jalostettuun lajiin. Tämän takia etiopialaisessa kahvissa on makuja ja aromeja, joita ei tavata missään muussa maassa tuotetussa kahvista. Etiopialaiset kahvit ovat menestyneet erityisen hyvin niin kutsutuilla erikoiskahvien markkinoilla, koska Etiopiassa käytetään hyvin erilaisia tuotantotapoja. Kahvipapuja tuotetaan sekä luonnollisella kuivamenetelmällä että märkämenetelmällä. Mikäli kahvinjuoja nauttii enemmän aromeista, kannattaa hänen valita sellainen etiopialainen papu, joka on kuivattu luonnollisesti.

Etiopialainen kahviseremonia

Kahvia nautitaan jokaisessa kulttuurissa hieman omintakeisella tavalla, mutta ehdottomasti kaikkein hienostunein tapa on kuitenkin etiopialainen tapa, joka on itse asiassa seremonia. Se on tuhansia vuosia vanha tapa, joka on edelleen käytössä Etiopiassa etenkin erilaisissa juhlissa ja ravintoloissa. Toki esimerkiksi Addis Abebassa kiireiset kaupunkilaiset nauttivat kahvinsa pääasiallisesti italialaiseen tapaan.

Etiopialainen kahviseremonia on nimestään huolimatta jokseenkin yksinkertainen, ja muistuttaa hieman etäisesti suomalaista pannukahvia. Kahviseremoniassa kahvipavut paahdetaan aluksi avotulella, jonka pavuista saadaan erityisen tummia. Tämän jälkeen pavut jauhetaan jauheeksi huhmareen avulla. Tämän jälkeen kahvi kuumennetaan hiilien päällä herkulliseksi juomaksi. Kahvia tarjoiltaessa on tapana myös polttaa suitsukkeita, jotka sekoittuessa kahvin tuoksuihin luovat tilaan mielyttävän tuoksun ja tunnelman. Perinteisesti kahvin kanssa tarjoillaan paahdettuja maissinjyviä eli pop cornia.

Etiopialaisten humanitaarinen maahanmuutto Suomeen on ollut viime vuosien aikana eksponentiaalista. Tämän takia maassamme on pari etiopialaista ravintolaa, jossa suomalaiset voivat tarjoavat asiakkaille myös perinteisen etiopialaisen kahviseremonian. Se sopii erityisen hyvin herkullisen etiopialaisen lounaan päätteeksi.

Ilmastonmuutos uhkaa etiopialaisia kahvipensaita

Kahvi on erittäin herkkä viljelykasvi, jota viljellään pääosin tietyllä lämpövyöhykkeellä. Kahvi vaatii lämpimän päivän ja yöllä taas kylmän ilman, jotta se kasvaisi mahdollisimman hyvin. Tämän takia sitä viljellään pääosin vuoristossa ja korkeassa ilmanalassa. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa erityisesti vuoristoisilla alueilla, mikä uhkaa kahvipensaita. Ne tarvitsevat myös vettä, jotta kukintavaiheen aikana kahvipensas saa riittävästi ravintoaineita muodostaakseen marjoja. Vettä tarvitaan myös kahvipapujen pesemisessä, joka ei onnistu ilman riittävää määrää vettä. Tästä johtuen monet tiedemiehet ovat ennustaneet, että kahvin tuotanto tulee kutistumaan merkittävästi tulevien vuosikymmenten aikana. Mikäli ilmastonmuutosta ei saada pysäytetyksi uhkaa kahvista tulla harvojen herkku. Samalla etiopialaiset kahvin viljelijöitä uhkaa oman elinkeinonsa menettäminen, mikä tarkoittaa myös suurta inhimillistä taakkaa.

Parasta tekemistä kahvin kanssa

Etiopialaista kahvia voi nauttia myös täysin länsimaalaisittain, eikä kahvipannua voi luonnollisesti kuumentaa hiilillä niin kuin Etiopiassa. Kuitenkin perisuomalainen tapa nauttia kahvia on suomalaisille luonnollisesti kaikkein sopivin tapa. Kahvi sopii parhaiten nautittavaksi seurassa, mutta se sopii myös yksin nautittavaksi, etenkin sellaisiin tilanteisiin, jotka vaativat keskittymiskykyä. Monet nettikasinoilla pelaavat ihmiset nauttivat paljon kahvia, koska peliturnaukset saattavat kestää tunteja, jolloin omasta vireystilasta täytyy jatkuvasti pitää huolta. Jos kahvin ystävä haluaa itse kokea hieman erilaisen kahvihetken, on paras ja turvallisen nettikasino ehdottomasta LeoVegas nettikasino. Se nimittäin myöntää uusille pelaajille erilaisia tervetuliastarjouksia, kuten käteistalletusbonuksia sekä ilmaisia kierroksia erilaisiin kolikkopeleihin.